Leonids 2000 : Weather bulletins by Jacob Kuiper

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


red_dotWeatherbulletin 1 (tuesday, november 14, 06:49 UT)
red_dotWeatherbulletin 2 (wednesday, november 15, 07:09 UT)
red_dotWeatherbulletin 3 (thursday, november 16, 12:07 UT)
red_dotWeatherbulletin 4 (thursday, november 16, 17:26 UT)
red_dotWeatherbulletin 5 (thursday, november 16, 21:14 UT)
red_dotWeatherbulletin 6 (friday, november 17, 15:32 UT)
red_dotWeatherbulletin 7 (friday, november 17, 22:11 UT)


Last updated: 19 november 2000




Weather Bulletin 1
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


De nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 november zitten we met een naderende frontale stroring. Die heeft Nederland dan met zijn regengebied nog niet bereikt maar de wolkenschermen zitten of direct west van ons of al half over ons land. De kans op wat opklaringen voor die nacht is er nog maar niet al te groot. De frontale zone is die nacht waarschijnlijk wel al west-Frankrijk gepasseerd waardoor je daar vermoedelijk in onstabiele lucht zit ( met de mogelijkheid van buien maar ook dus opklaringen).

Portugal lijkt die eerste nacht goed uit te pakken, waarschijnlijk zit zuid-Spanje ook wel goed. Midden en NO-Spanje en heel zuid Frankrijk hebben slechte condities vanwege een zeer actieve depressie in de Middellandse zee bij Genua. No-Duitsland en Denemarken lijken ook nog een redelijke kans te maken op redelijk onbewolkt weer. Tot zover de ECMWF-serie sec.

De EPS, gebaseerd op 50 van die runs met kleine verstoringen in de beginsituatie, levert een ongeveer identiek beeld op als wat de huidige ECMWF serie laat zien.

De nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november, ligt de frontale storing die een dag eerder nog ten westen van ons land zat, al over het oosten van het land of is al in Duisland aangekomen. Achter de storing wordt met een west tot noordwestenwind onstabiele lucht aangevoerd, waarin zich gemakkelijk buien kunnen ontwikkelen. Heldere lucht afgewisseld door stapelwolken is voor Nederland het plaatje, waarbij met name het oosten en noordoosten nog de kans lopen op de meeste bewolking. Let echter wel op, dit is de ECMWF run en in de timing van het verplaatsen van het front kan nog veel wijziging komen, wat dus heel veel uit kan maken voor het geschetste wolkenbeeld. Wel is duidelijk dat west-Frankrijk, en ook waarschijnlijk Normandie echt in de opklaringen zitten en daar enigszins in de 'regenschaduw' van Engeland zitten (vooral Normandie dus) . Portugal zit goed. Spanje, alleen het zuiden. Het midden en Noordoosten van Spanje is nog erg gevoelig voor wolken om maar niet te praten over ZO- Frankrijk. De Mistral steekt wel op maar ik weet niet of dat een echt goede zekereid biedt om vlak voor de Franse Middellandse Zeekust een redelijk brede opgeklaarde " Fohn"-strook te creeren achter de Mont Ventoux en meer van die bulten.

De EPS-kaartjes laten zien dat boven West en NW Frankrijk een noordwestelijke tot zelfs pal noordelijke stroming ontstaat. De kans op opklaringen voor Normandie wordt daarbij dus nog wat groter.

Resumerend:

Nederland de eerste avond misschien de beste papieren voor het oosten, de tweede avond waarschijnlijk beter in het westen. Buitenland: Vermoedelijk west Frankrijk en later ook Normandie redelijk tot goed. Portugal is geen probleeem. Spanje, alleen het zuiden redelijk goed. De rest van het Iberisch Schiereiland en ZO-Frankrijk (trouwens oost en centraal Frankrijk ook) niet goed. Duitsland de eerste avond waarschijnlijk nog goed, de tweede avond onder het front.

Ik hoop elke dag even zo'n bulletin te maken zodat vele telefoontjes om informatie vermeden kunnen worden. Morgenochtend volgt het nieuwe bulletin, dan ook voorzien van een kaartje.

m.vr.gr. Jacob Kuiper.



Weather Bulletin 2
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


Het weer voor de komende 4 dagen (woensdag tot en met zaterdag wordt in sterke mate bepaald door oceaandepressies. In die periode zijn er twee stuks die het weer hier in west-Europa op hun kop proberen te zetten. Er heerst dus wel activiteit in de atmosfeer. Dat hoeft op zich trouwens niet zo slecht te zijn want je hebt daardoor de kans om binnen redelijke termijn weer van een bewolkte situatie naar een opgeklaarde hemel over te gaan. Het is wel wat gezwoeg om dan precies op de goede momenten in die opklaringsgebieden te zijn maar echt ver van huis hoeft zich dat dit keer denk ik niet af te spelen.


De nacht van 16 op 17 november.

Gisteren toonde de computer een aanstormend front dat over de Britse Eilanden naar de Noordzee en de lage landen trekt. Dat beeld staat nog steeds overeind, zij het dat de nieuwste berekeningen laten zien dat de vaart er wat mee in zit. De regen van de frontale zone bereikt ons (Ned+België) niet in de loop van de vrijdagnacht maar reeds in de late namiddag of het begin van de avond van donderdag. Alles is zo'n 12 uur sneller in de nieuwste modelrun. Ook de achterkant van de neerslagzone is nu eerder aan het passeren wardoor het westen van Nederland en België waarschijnlijk al van af middernacht weer in onstabiele lucht zitten met opklaringen. Wel is de kans groot dat zich in de kuststrook in die onstabiele lucht nog enkele buien ontwikkelen. In het oosten van Nederland zal de bewolking van het front nog wel tot iets verder in de nacht aanwezig zijn. Ik heb bij deze interpretatie de beschikking gehad over meerdere modellen, waarvan de berekeningen niet echt sterk verschilden. Het genoemde front is fors uit de kluiten gewassen als we het qua noord-zuid- afmetingen beschouwen. Ook Spanje en Portugal krijgen nog met het systeem te maken. Om 17 nov 00 UTC zal het zuiden van Portugal nog hinder kunnen ondervinden van de bewolking, dit in tegenstelling tot de modelrun die we gisteren zagen. Ik heb voor het tijdstip 17nov 00UTC diverse vochtvelden op diverse hoogten in de atmosfeer over elkaar gelegd. Zo ontstond een redelijk beeld van de dikste wolkenpakketten die er op dat moment worden verwacht. Het bijgevoegde jpg-je geeft een en ander weer. Plaatsen die geen extra tint hebben, dan alleen de land- of zee-kleur hebben nauwelijks frontale wolkenpakketten. De lucht is daar dus ontstabiel en kan wel cumuli of cumulonimbi bezitten. De andere gebieden, met een grijze of donker grijze tint zijn dus de NO-GO area's als we graag Leoniden willen zien. Ik zeg er weer bij.... denk erom het is nog steeds een 60 uurs vooruit prognose, kleine verschillen in timing kunnen nog redelijke wijzigingen brengen in deze wolkensituatie.

Op zich lijkt Normandie en de Belgische kust (en wellicht ook de Nederlandse) nog niet zo gek. Duitsland valt wat gunstige waarnemingsomstandigheden betreft vrijwel geheel af.Datzelfde geld voor het Alpengebied, Zuidoost frankrijk en ook de noordkant van Spanje (stuw tegen de Pyreneeën met veel lijbewolking in het gebied rond Barcelona. Ook het zuiden en zuidoosten van Spanje kan nog minder ondervinden van het eerder genoemde front dat pas later in de nacht geheel op de Middellandse Zee terecht komt.


De nacht van 17 op 18 november.

Vanuit het noordwesten nadert een nieuwe depressiekern. Boven de Oceaan is nog tweede storing ten zuidwesten van Ierland actief. Het eerste systeem dringt naar onze omgeving op maar we zitten nog steeds in onstabiele lucht. Opklaringen afgewisseld door enkele buien en een stevige west tot zuidwestenwind is het beeld voor Nederland en België. De tweede storing lijkt meer richting Spanje af te buigen.

West Frankrijk en later ook Normandie krijgen te maken met een zich in de bovenlucht manifesterende Jetstream (behorend bij die tweede storing) die veel hoge bewolking uit het noordwesten aanvoert. De jet-streak, het gebied met hoogste windsnelheden, trekt via centraal Engeland over Parijs naar Lyon. De hogere bewolking kan daarbij nog opdringen tot Calais. Het noordwesten van Spanje en Portugal komen ook onder invloed van deze wolkenband te liggen terwijl zuid-Portugal er vermoedelijk nog net van geschoond blijft tot de 18e 's middags ( misschien ook nog wel langer).

Het oosten van Duitsland zit nog steeds onder de bewolking van het front van " gisteren" . Ook het Alpengebied en noord-Italie krijgen daar nog veel hinder van. In de Rhone staat een zeer sterke Mistral waarbij de kans op heldere weer langs de Franse rivierakust toch aanwezig is.

Zuid Spanje lijkt goede weercondities te hebben op de tweede waarneemnacht.

Resumé voor hier voor de tweede nacht:

Nederland en België in een wisselend bewolkt weertype met buien en opklaringen. Tot zover mijn verhaal.

Ik hoop bulletin nr 3 donderdagochtend rond 10 uur klaar te hebben.

m.vr.gr. Jacob Kuiper.



Weather Bulletin 3
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


De komende nacht 16/17 november.

Zoals ook gisteren al duidelijk werd, komt het regenfront in de loop van donderdagmiddag en donderdagavond de Benelux binnen en trekt door naar het oosten. Aan de achterzijde van dit front is koude onstabiele en heldere lucht aanwezig die na middernacht ook over onze omgeving uitstroomt. In die luchtsoort kunnen zich boven het relatief warme Noordzeewater vrij gemakkelijk buien ontwikkelen. De hemel tussen 17 november 00 UTC en 06 UTC.

Het westen van Belgie en Nederland zitten al in de onstabiele schone en heldere lucht maar krijgen van tijd tot tijd buien over die boven de Noordzee worden gevormd. Vermoedelijk sterven deze buien wel weer uit als ze enkele tientallen kilometers landinwaarts gedreven zijn en ze lossen daarbij dus grotendeels weer op. Aan het begin van genoemde periode is het frontale wolkenpakket waarschijnlijk al opgeschoven tot voorbij midden Nederland (en Belgie). De lucht is daar dus al flink opgeklaard en de kans op een bui klein. In het ooosten van het land is aanvankelijk nog wel de frontale bewolking aanwezig maar die zal in de loop van de nacht waarschijnlijk geheel naar Duitsland verdwijnen.

Resumerend:

West Nederland en West Belgie: aanvankelijk schoon met mooie heldere luchten maar gaandeweg de nacht waarschijnlijk toch een paar (forse) buien met daar tussen door ook opklaringen.

"midden" (dus van noord naar zuid doorgesneden) Nederland en midden Belgie: vanaf middernacht waarschijnlijk al helder en anders vrij snel na middernacht. Tot de ochtend waarschijnlijk goede kondities voor meteoorwaarnemingen maar een kans dat zich later wat restanten van buien laten zien die nog vanaf de zee ver het land indrijven (daarbij wel grotendeels oplossend).

Oost Nederland en oost Belgie en Luxemburg: Rond middernacht waarschijnlijk nog tamelijk zwaar bewolkt met hier en daar regen. In de loop van de nacht ook daar gevolgd door opklaringen en sterk verbeterende condities. De kans op mist of nevel is tamelijk klein omdat er toch wel wat wind blijft staan. In de Ardennen is de kans op nevel en mist wel iets groter als het eenmaal aan het opklaren is.

Tip voor alle nachtbrakers: Wanneer u vannacht buiten wilt kijken, zorg dan voor een dikke trui en een warme jas want het wordt een frisse bedoening. De temperatuur daalt in de heldere lucht in het binnenland tot enkele graden boven het vriespunt en dicht boven de grond kan het plaatselijk vriezen.

Vooruitzicht voor morgennacht (17/18 november)

Nederland en Belgie bevinden zich nog steeds in lucht van polaire oorsprong maar op de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Schotland is een actieve depressie ontstaan die in zuidoostelijke richting trekt. De bewolking van dit nieuwe weersysteem nadert in de loop van de nacht over de Noordzee. Waarschijnlijk is er tussen 18 nov 00 UTC en 06 UTC echter nog vrij weinig bewolking boven de Benelux maar is de kans dat aan de kust zich weer buien voordoen vrij groot. Landinwaarts, en met name in het oosten zijn de waarnemingskondities het best. Mocht de bewolking van eerder genoemde depressie wat sneller binnenkomen dan biedt het weer vlak over de grens in Duitsland ( met name het noordoosten van Duitsland) waarschijnlijk de beste kansen op opklaringen.

Een uitgebreider bulletin voor het weer van de komende nacht (16/17 nov) wordt in de loop van donderdagmiddag bekend. Gedetailleerde vooruitzichten voor het weer van morgennacht (17/18 nov)komen morgenochtend beschikbaar.

De hier gepubliceerde weersverwachting is opgesteld op 16 november om 13.00 uur en de informatie in dit bulletin kan beter niet meer worden gebruikt op tijdstippen die later liggen dan 16 november 20 uur. Voor die tijd zal een nieuw bulletin worden gemaakt waarmee men dan weer zijn planning kan detailleren. Ondergetekende, noch het KNMI is aansprakelijk voor het niet-uitkomen van deze weersverwachting. Het is en blijft een verwachting en het weer houdt zich nu eenmaal niet strikt aan de modelberekeningen (en soms is dat maar goed ook). Hopelijk komt een en ander de komende nacht wel uit en kunnen we kijken of we de kosmische stofdeeltjes zien verbranden in diezelfde atmosfeer.

Jacob Kuiper.



Weather Bulletin 4
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


weersituatie voor 16/17 november.

Het front waarover eerder al veel is gezegd ligt aan het begin van de donderdagavond pal boven Belgie en Nederland en trekt met zo'n 30 km/uur oostwaarts. De grens tussen de frontale bewolking en de opklaringen is bijzonder scherp en bevond zich om 18 uur vanavond nog ten westen van ons boven de Noordzee. De opklaringen bereiken het westen van Nederland en Belgie in de loop van de avond. De bewolkingsgrens ligt om 23 uur ongeveer langs de lijn Vlieland - Utrecht - Tilburg ( en zo verder recht naar het zuiden). Ten oosten van die lijn is het dan nog geheel bewolkt, ten westen ervan vrijwel volledig wolkenvrij. Rond 3 uur vannacht (lokale tijd) is ook de rest van Nederland waarschijnlijk geheel in de opklaringen terecht gekomen. Boven oost belgie kan dan nog wel wat bewolking aanwezig zijn.

Aan de kust kunnen rond dat tijdstip in de onstabiele lucht al enkele buien ontstaan die een stukje het land indrijven. Vermoedelijk ontstaat er nauwelijks mist in de opgeklaarde gebieden omdat er wat wind blijft staan. Zou de wind toch sterk terugvallen dan is een mistbank niet uit te sluiten maar vooralsnog lijkt die kans dus vrij klein.

In de loop van deze avond volgt een nader bericht, vermoedelijk zo rond de klok van 21.30 uur.

m.vr.gr. Jacob Kuiper.



Weather Bulletin 5
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


Het regenfront trekt nu geleidelijk verder oostwaarts. Geert vandenBulcke meldde zojuist al dat hij in Oostduinkercke de opklaringen uit het westen zag komen. Hij is een van de eersten die dus in de heldere onstabiele lucht achter het front terecht zijn gekomen. Datzelfde gaat ook elders gebeuren, maar daarbij geldt dus, hoe oostelijker hoe later de opklaringen komen.

De laatste berekeningen laten zien dat het front nog steeds met zo'n kleine 30 kilometer per uur naar het oosten reist, zij het dat het allemaal iets langzamer lijkt te gaan dan in het laatste bulletin was verwoord. Ik verwacht dat de scherpe grens van bewolking en opklaringen om 24.00 uur lokale tijd ongeveer ligt over de lijn Harlingen - Utrecht - Florennes. Dat is dus ongeveer een uur later als wat er in meteobulletin 4 nog het idee was. Rond 03.00 uur lokale tijd vannacht lijkt die wolkengrens over de Duits-Nederlandse grens te trekken. Achter het front is het eerst goed helder maar aan zee kunnen geleidelijk buien voorkomen die enkele kilometers tot misschien nog iets meer het land in kunnen trekken. Nevel of mist verwacht in het westen en midden van Nederland en Belgie niet , misschien wat laaghangend spul. In het oosten en met name het Ardennengebied blijft de bewolking toch nog wat hangen en daar kan, als het ook uiteindelijk opklaart, een toch wel wat grotere kans zijn op nevel en mist.

Resumerend:

Geleidelijk verder doorlopen van de frontale wolkenband naar het oosten waarbij het westen van Belgie en Nederland het snelst alles helder hebben en het oosten geduld moet hebben tot halverwege de nacht. Veel succes bij de waarneemacties.

Jacob Kuiper
KNMI- De Bilt.



Weather Bulletin 6
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


WAT GEBEURDE AFGELOPEN NACHT

Na een bijzonder heldere waarnemingsnacht vanuit De Bilt kon worden geconstateerd dat er weinig Leonidenactiviteit was te bespeuren. De aantallen meteoren lagen ver onder de 'stoute' verwachtingen die sommige wetenschappers hadden aangekondigd. Als klapper op de vuurpijl werden echter in de ochtendschemering enkele bijzondere heldere Leoniden waargenomen. Deze vuurbollen straalden in De Bilt kortstondig zoveel licht over het landschap dat het leek alsof er een bliksemontlading plaats vond. Op de Noordzee bevonden zich op dat moment ook enkele onweersbuien, maar waarnemers in de omgeving van Chaam konden bevestigen dat het bij de 'lichtexplosies om 06.56 uur en 06.59 uur inderdaad Leonidenvuurbollen betrof. De afgelopen nacht klaarde het in de gehele Benelux uiteindelijk op waarbij de temperatuur dicht boven de grond tot enkele graden onder het vriespunt daalde.


VOORUITZICHT NACHT 17/18 NOVEMBER

Momenteel, vrijdagmiddag 16 uur, bevinden we ons nog steeds in polaire lucht waarin zich veel stapelwolken hebben gevormd. Plaatselijk zijn de cumuluswolken uitgegroeid tot het buienstadium en ten noorden van de Waddeneilanden is zelfs een actief onweerscomplex te vinden.

De komende avond en nacht zien er qua bewolkingsvooruitzichten veel minder gunstig uit in vergelijking met de afgelopen nacht. Doordat de lucht op grote hoogte nog wat kouder wordt, kunnen zich nog gemakkelijker buien boven het warme zeewater vormen. Met name de westelijke en noordelijke kuststrook van Nederland lopen de kans op flink wat bewolking van deze buien of op de restanten daarvan als ze met een WESTENwind het land verder in drijven.

Zuidwest Nederland en de Belgische kuststrook zullen aanvankelijk wat minder buien te verwerken hebben en tot middernacht vermoedelijk redelijk in de opklaringen zitten. In de loop van de nacht trekt met sterke noordwestelijke bovenstroming flink wat hogere bewolking dat gebied binnen. Die bewolking is gekoppeld aan een goed ontwikkelde jetstream waarvan de as ruwweg van IJsland over Schotland naar NW Frankrijk loopt.De precieze begrenzing van die naderende hogere bewolking is nog moeilijk te geven maar aan het eind van de nacht zal een flink deel van West-België vermoedelijk onder die wolken schuil gaan. Meer naar het oosten zijn er zowel voor België als voor Nederland gematigde condities qua opklaringen. Er zullen van tijd tot tijd restanten van buien te vinden zijn waarbij de hemel soms voor driekwart is bedekt terwijl een half uur later de hemelkoepel weer redelijk is gevuld met gaten ( denk aan 1/4 bewolking tegen 3/4 open ruimte). Het is niet goed aan te geven waar nu precies de meeste opklaringen te vinden zijn maar een klein voordeel hebben de provincies aan de Duitse grens. Ten opzichte van de Noordzee liggen die het verst landinwaarts en de stapelbewolking heeft daar de minste kans om nog óvereind te blijven.

Resumerend:

Aan het begin van de waarneemnacht, vanaf ongeveer 00 uur, een redelijke kans op heldere hemel en tamelijk weinig bewolking in het westen van België. Later in de nacht waarschijnlijk de kans op nog wat opklaringen het grootst voor die strook van België en Nederland langs de Duitse grens. Daartussen zullen wolken en opklaringen een zeer wisselend beeld blijven geven.

JACOB KUIPER
VRIJDAG 17 NOVEMBER , 16.32 UUR.

Dit bulletin wordt rond 21.30 uur vanavond nog weer ge-update.!!



Weather Bulletin 7
by Jacob Kuiper (KNMI), De Bilt

Royal Dutch National Weather Service (KNMI)


VOORUITZICHT NACHT 17/18 NOVEMBER

Momenteel, vrijdagavond 23 uur, bevinden we ons in polaire lucht waarin zich veel stapelwolken en buien (soms met onweer en hagel) hebben gevormd. Deze nacht ziet er qua bewolkingsvooruitzichten nog steeds erg wisselvallig uit. Doordat de lucht op grote hoogte nog wat kouder wordt, kunnen zich steeds gemakkelijk buien boven het warme zeewater vormen. Met name de westelijke en noordelijke kuststrook van Nederland krijgen daar vannacht mee te maken. landinwaarts begint de buiigheid gaandeweg de nacht wel uit te sterven maar restanten van buien drijven ook tot over de oostelijke provincies.

In de loop van de nacht trekt met een sterke noordwestelijke bovenstroming flink wat hogere bewolking over het westen van belgie in zuidoostelijke richting.De precieze begrenzing van die naderende hogere bewolking is nog steeds moeilijk aan te geven maar aan het eind van de nacht zal een deel van West-België vermoedelijk onder die wolken schuil gaan. Meer naar het oosten zijn er zowel voor België als voor Nederland gematigde condities qua opklaringen. Er zullen van tijd tot tijd restanten van buien te vinden zijn waarbij de hemel soms voor driekwart is bedekt terwijl een half uur later de hemelkoepel weer redelijk is gevuld met gaten ( denk aan 1/4 bewolking tegen 3/4 open ruimte).

Resumerend:

Hoewel weerkundig de zaak uitermate gecompliceerd is, lijkt het beeld dat in meteobulletin nr 6 was opgesteld min of meer overeind te blijven. Aan het begin van de waarneemnacht, vanaf ongeveer 00 uur, een redelijke kans op heldere hemel en tamelijk weinig bewolking in het westen van België. Later in de nacht waarschijnlijk de kans op nog wat opklaringen het grootst voor die strook van België en Nederland langs de Duitse grens. Daartussen zullen wolken en opklaringen een zeer wisselend beeld blijven geven.

VOOR ALLE DUIDELIJKHEID; IEDER DIE LEONIDEN WIL PROBEREN TE ZIEN ZAL DAT DUS NIET EERDER DAN NA MIDDERNACHT KUNNEN DOEN. VOOR MIDDERNACHT IS HET PUNT WAAR DE METEOREN VANDAAN KOMEN NOG ONDER DE WEST-EUROPESE HORIZON EN ZIJN LEONIDEN NIET AANWEZIG. DE GROOTSTE CONCENTRATIE LEONIDEN-METEOREN LIJKT BESTEMD VOOR DE LAATSTE UREN VAN DE NACHT ALTHANS WAT SOMMIGE BEREKENINGEN VOOR WEST EUROPA HEBBEN OPGELEVERD. HET IS AFWACHTEN WANT DE ZWERM DER LEONIDEN BLJKT NOG STEEDS MOEILIJK VOORSPELBAAR ALS HET OM AANTALLEN METEOREN GAAT.

JACOB KUIPER
VRIJDAG 17 NOVEMBER , 23.11 UUR.
Dit bulletin wordt niet meer ge-update.!!

Veel succes met het waarnemen.





Back to
DMS homepage
back.gif This page was last modified on November 19, 2000 by
Jacob Kuiper and Casper ter Kuile