DMS meeting: saturday, April 12! (in Dutch only!)


Fioretti College - Bernardus

Prinses Irenelaan 32, Hillegom


Zeer succesvolle DMS voorjaarsmeeting!!!
Hieronder een greep uit de vele opnames welke deze dag zijn gemaakt.


Voor het ophangen van de Amerikaans formaat poster van PJ zijn vier stuks DMS-ers benodigd... Van links naar rechts: Peter, Koen, Hans en Marco. (foto: Arnold Tukkers)


Tussen de middag soep met stokbrood, de soep wordt opgewarmd m.b.v. een bunsenbrander uit Hans' lokaal... Van links naar rechts: Peter, Arnold en Jos. (foto: Koen Miskotte)


Zelfs in Hillegom kent men computers. Hier wordt de digitale versie van Radiant bekeken. Vooraan: Marc, Koen, Carl en Marco. (foto: Casper ter Kuile)


En natuurlijk de onvermijdelijke groepfoto in tegenlicht met Jos op het dak van het bushokje. (foto: Casper ter Kuile)Het hoogtepunt van een DMS-dag: de onafscheidelijke Chinees. Van links naar rechts: Casper, Marco, Carl en Jean-Marie. (foto: Koen Miskotte)


Van dit soort (Chinees aandoende...) tafereeltjes kunnen er nooit genoeg zijn! Ziet de overdadig gevulde tafel met overheerlijke spijzen! (foto: Casper ter Kuile)


Een van oor tot oor glimlachende Peter ontvangt de Sino-Dutch Leonid Expedition 2001 screensaver. (foto: Koen Miskotte)


Programma van de DMS dag
10:00Vanaf 10 uur is de deur open en is er koffie. Gelegenheid om apparatuur op te stellen, posters op te hangen of software te (laten)installeren op de beschikbare computers.
11:30Opening en huishoudelijke mededelingen
11:35Peter Jenniskens: Peter zal ons bijpraten over recente onderzoeksonwikkelingen rond de Leoniden, toegespitst op de MAC expedities van de afgelopen jaren.
13:00Lunchpauze. Er wordt gezorgd voor soep en brood.
14:00Marc de Lignie, Casper ter Kuile en/of Carl Johannink: (beeld)verslag van de Astrorecord uitmeetbijeenkomst in Oldenzaal.
14:20Daniël van Os: Met metWB programma,ontwikkeld als vervolg op Meteor Stream Activity I (demonstratie)
15:00Pauze
15:20Hans Betlem: e-Radiant op CD (demonstratie)
15:25Hans Betlem: Stand van zaken Leoniden 2001 meet- en rekenwerk fotografisch materiaal Arizona 2001 en DMS Fotografische database.
15:45Casper ter Kuile: Voortgang fotografisch materiaal Leoniden 2001 Sino Dutch Leonid expedition.
16:00Koen Miskotte: Brain tank discussie : Hoe gaan we verder met het visuele werk? De bedoeling is om aan de hand van een aantal praat-punten gezamenlijk te bezien op welke wijze wij het beste de verwerking en archivering van visueel materiaal de komende jaren vorm kunnen geven. De discussie/bespreekpunten als bijlage bij deze uitnodiging.
17:00 - 17:30Afsluiting en gezamelijke Chinees (Dragon Town; Berkhoutlaan 5, Lisse)


Discussie / bespreekpunten discussie 16:00 uur (Koen Miskotte)

 1. Oude waarnemingen. Probleem is dat met name oude waarnemingen in (vaak zeer) slechte staat zijn: schimmelvorming en het verbleken van (printers)inkt komen regelmatig voor. Oude ordners vallen uit elkaar. Oplossingen: Inscannen en PDFjes maken? Zo ja, kost enorm veel tijd! Wie gaat dat doen? Ik ben al bezig met het vervangen van oude ordners, 1980 tot 1984 zijn al gedaan. Bij het nalopen van oude waarnemingen blijkt ook dat lang niet alles in de database zit, moet dit alsnog? Er liggen ook waarnemingen uit de 70er jaren. Moet er een "kwaliteits controle" komen of moet alles blindelings in de database geklopt worden zodat de verwerker er later over kan beslissen wat hij wel of niet gaat gebruiken? Ikzelf huldig het standpunt dat ALLE waarnemingen erin moeten uit verplichting naar de waarnemers toe. Ik heb een nieuw eenvoudig spreadsheet gemaakt (welke in de database moet worden gezet) waarin je snel een overzicht hebt van wat er beschikbaar is in het hard-copy visueel archief. Je kan dan heel snel mbv autofilter zoeken naar waarnemingen van een bepaalde datum en kijken wat ervan beschikbaar is : intekenkaarten, invulformulieren, rata data formulieren en of ze ja of nee in de database zitten. Als het archief ingescanned zou worden dan kun je deze spreadsheet linken aan alle pdfjes voor nog sneller werken. Overigens :van mijn eigen waarnemingn is ALLES (1980-2003) ingescanned en zijn er pdfjes van gemaakt.
 2. Hard copy waarnemingen. Door het massale gebruik van het rate data formulier en de andere electronische formulieren krijg ik geen hard copy waarnemingen meer binnen, ook geen plotjes dus. Is dit een slechte ontwikkeling? Of moeten we ook weer zoals vroeger de invulformulieren of kaarten weer opsturen? Ook een mogelijkheid is het inscannen van deze gegevens.
 3. DMS database op het web Binnenkort komt de tweede vernieuwde visuele DMS database op de ftp site. Het ligt in de bedoeling om deze eens per jaar te vervangen.
 4. Verwerking Geminiden 2002 materiaal. De Geminiden 2002 resultaten (ZHR curve in laatste Radiant) is de eerste die ik vrijwel geheel zelf heb gedaan (ZHR en r berekeningen). Graag opbouwende kritieken!!!Kan het e.e.a. beter gepresenteerd worden? Willen meerdere mensen verwerken? Verder: heeft het uberhaupt zin om verwerkingen te blijven doen of moeten we gewoon kijken naar de IMO resultaten?
 5. Het nut van actie oproepen. Moeten we uitgebreide actie oproepen blijven maken, of kunnen we het af met eenvoudige tabellen? Is het iets om via e Radiant oproepjes op korte termijn te doen als een reminder?
 6. Codes voor meteorenzwermen. Gebruiken de DMS codes of IMO codes voor de zwermmeteoren in de database en onze waarnemingen?

Hoe is de DMS voorjaarsbijeenkomst te bereiken?

 1. Per auto:
  • A4 komende uit Amsterdam en A4/A44 vanuit den Haag: Afslag 4 richting Hillegom en Nieuw Vennep (N207). Deze afslag ligt vrijwel op het knoopppunt Burgerveen waar A4 en A44 bij elkaar komen.
  • De N207 richting Hillegom helemaal afrijden. Er is enige hinder vanwege de aanleg van de HSL en de Vinex locatie Getsewoud.
  • Op nadering van Hillegom (McDonalds en watertoren links) bij de stoplichten rechtsaf.
  • De doorgaande route vervolgen door het dorp.
  • 4 maal stoplichten passeren (rechtdoor)
  • bij de aanduiding “party centrum Treslong” rechtsaf de Prinses Irenelaan in.
  • De school is gelegen op nummer 32.
  • Er is in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid.
 2. Per openbaar vervoer:
  • De bussen van Connexxion 50 en 51 vanuit Haarlem en Leiden stoppen voor de deur. Uitstappen halte Oranje Nassauplein. Reistijd vanaf Haarlem is 25 minuten, vanaf Leiden 45 minuten.
  • Hillegom heeft een NS station met stoptreinverbindingen elk half uur naar Haarlem en Leiden. De reistijd is 12 minutes. Op verzoek kan er afgehaald worden. Voor liefhebbers om te lopen: 20 minuten.
  • Catering: koffie, thee en frisdranken zijn verkrijgbaar. Tussen de middag is er soep en brood.

O V E R V I E W

D E T A I L


Some links to the municipality of Hillegom:

Back to
DMS homepage
back.gif This page was last modified on April 14, 2003 by
Hans Betlem and Casper ter Kuile